Vuonna 2030 Avia Cityn asukkaat nauttivat kulttuurista, hyvistä kaupallisista palveluista ja viihtyisistä viheralueista. Vilkkaat lentoyhteydet yhdistävät Aviapoliksen Eurooppaan ja Aasiaan ja alueella vierailevat matkailijat pääsevät kävellen lentoasemalta tutustumaan aitoon kaupunkiympäristöön. Avia Cityssä on paljon toimistoja, putiikkeja, showroomeja ja ravintoloita sekä kansainvälisten yritysten pääkonttoreita. Ilmailumuseo toimii uudessa lennokkaassa museorakennuksessa. Ratikka viuhuu alueella edestakaisin. Hyvien yhteyksien ja pyöräilyä ja kävelyä tukevia ratkaisujen myötä Avia Cityssä on mahdollista elää ilman autoa.  Vielä kuuluu rakennustyön vilskettäkin.

Tällaisesta Avia Citystä haaveilee Vantaan kaupungin projektijohtaja Arja Lukin, joka on tehnyt jo pitkään töitä Aviapoliksen kehittämisen ja markkinoinnin parissa. Lentoaseman viereen, Aviapoliksen rautatieaseman päälle rakentuva Avia City on osa Aviapoliksen suuraluetta, tarkemmin sanottuna osa Aviapoliksen Veromiehen kaupunginosaa.
–  Aviapoliksen rautatieaseman ympäristö eli Avia City on Veromiehen ykkösalue. Tavoitteena on, että Veromies lähtee rakentumaan juuri sieltä. Veromiehen Alueelle tulee 28 000 asukasta ja kymmeniä tuhansia työpaikkoja, Lukin kertoo.

Ainutlaatuinen kaupunkikeskus maailmassa

Aviapolis on yksi Vantaan kolmesta pääkeskuksesta ja Vantaan kaupungin kansavälisen markkinoinnin kärki. Lukin seuraa aktiivisesti muiden maailman lentokenttäkaupunkien kehitystä ja on saanut ilokseen todeta, että Aviapolis erottuu muista vastaavista monipuolisuudellaan.
– Aviapolis on jo nyt kansainvälisesti mielenkiintoinen ja vahvasti benchmarkattu kohde. Olemme maailman mittakaavassakin ainutlaatuisia, sillä olemme rakentamassa asumista ja sen myötä aitoa kaupunkia lentokentän yhteyteen. Muualla tämä ei meluolosuhteista johtuen ole mahdollista.

Vantaan kaupungin projektijohtaja Arja Lukin on innostunut Aviapolis-alueen mahdollisuuksista.

Työpaikkakehityksen näkökulmasta Aviapolis on Suomen nopeimmin kasvava yritysalue ja toiseksi suurin yritysalue. Alue tuottaa 4 % Suomen bruttokansantuotteesta, joten sitä voi hyvällä syyllä kutsua kansalliseksi kasvumoottorialueeksi. Toki korona on vaikuttanut alueen tilanteeseen, mutta Lukinilla on vahva usko siihen, että kasvun tielle palataan enemmin tai myöhemmin.
– Totta kai korona vaikuttaa tällä hetkellä, mutta Aviapoliksen vetovoima tulee säilymään myös tulevaisuudessa. Aviapolis on vetovoimainen työpaikka-alue, koska sen sijainti on erittäin hyvä joka puolelta kaupunkiseutua. Hyvät kulkuyhteydet ovat tärkeitä myös alueen tuleville asukkaille.

Asukkaat tekevät kaupungin

Lukin painottaa, että tärkeintä on, että Veromiehestä ja Avia Citystä sen osana muodostuu aito kaupunginosa lentokentän kupeeseen hyvine palveluineen ja monenlaisine asukkaineen.
– Asukkaat tuovat elämän kaupunkirakenteeseen. Alueelle halutaan monenlaisia asukkaita, ja siksi myös asuntorakentamisen pitää olla monipuolista. Tarjolla pitää olla myös hyvät kaupalliset palvelut ja toivottavasti myös monenlaista kulttuuria katukuvaa värittämässä.

Kaupunkiympäristön näkökulmasta Avia Cityssä ollaan vasta alkutekijöissä, vaikka alueella onkin jo merkittävä työpaikkakeskittymä. Lisäksi alueella on jo nyt hyvin palveluja. Suomen suurin erikoiskaupan keskittymä Tammisto ja Suomen suurin kauppakeskus Jumbo sijaitsevat muutaman kilometrin päässä Avia Citystä eli seudulliset palvelut ovat jopa erinomaiset. Tällä hetkellä suunnitellaan alueen lähipalveluja.
– Veromiehen osalta palveluverkon mitoitukset on tehty. Tiedämme esimerkiksi, että alueelle tarvitaan 3 – 4 uutta koulua, Lukin kertoo.

Maailma muuttuu ja kehittyy koko ajan. Avia Citystä rakennetaan tulevaisuuden kaupunkia, ja siksi on tärkeätä selvittää minkälaisia palveluita tulevaisuuden asukkaat haluavat ja tarvitsevat.
– Meidän pitää pystyä näkemään minkälaiset asumisen trendit vaikuttavat vaikkapa 10 vuoden päästä. Emme voi toistaa olemassa olevia ratkaisuja, vaan meidän on kyettävä vastaamaan asukkaiden muuttuviin tarpeisiin, Lukin painottaa.

Puhdas vesi on kaupunkiympäristössä erityisen arvokas asia

Koronan myötä on vahvistunut entisestään ajatus ekologisesti kestävästä kaupungista. Vaikka Avia City tulee olemaan tiivis korttelikaupunki, tulee sinne myös vihreitä ratkaisuja ja laajemmille viheralueille tulee olemaan hyvät yhteydet.
– Ekologisuus tullaan huomioimaan alueen suunnittelussa. Veromiehen alueella on esimerkiksi hienoja puroja, joissa elää taimenia. Purot halutaan luonnollisesti säilyttää ja niiden varsille tullaan rakentamaan viheralueita. Puhdas vesi on kaupunkiympäristössä erityisen arvokas asia, Lukin sanoo.

Helppo arki myös ilman omaa autoa

Veromiehestä halutaan rakentaa alue, jossa liikkuminen sujuu kätevästi myös ilman autoa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että alueen suunnittelussa otetaan erityisesti huomioon pyöräilijöiden ja kävelijöiden toiveet.
– Jo nyt Veromiehestä pääsee pyörällä kehä III:n ali Jumboon. Aviapoliksen alue kytkeytyy myös Vantaalle rakennettaviin pyöräbaanoihin, joita pitkin pääsee pyöräilemään kaupunginosasta toiseen. Erityisesti haluan mainita sen, että tulevaisuudessa lentoasemalta pääsee kävellen kaupunkikeskuksen ytimeen, Avia Cityyn, ja se on todella ainutlaatuinen juttu, Lukin sanoo.