LAK Real Estate rakennuttaa Helsinki-Vantaan lentokentän kupeeseen, Aviapolis Aseman päälle aivan uudenlaista, maailmankin mittakaavassa ainutlaatuista lentokenttäkaupunkia Avia Cityä. Hanketta on suunniteltu yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa jo useamman vuoden ajan, ja nyt on aika ryhtyä tuumasta toimeen. Hankkeen johtajana on toiminut projektin alusta saakka LAKin Juha Jaakola.
– Ensimmäisiä suunnitelmia tehtiin jo yli kymmenen vuotta sitten, ja nyt ollaan vihdoin siinä tilanteessa, että tänä vuonna päästään rakentamaan. Ihan projektin alkuvaiheessa alueelle suunniteltiin vain toimistoja, mutta tänä syksynä on tarkoitus aloittaa sekä toimistotalon että asuntojen rakentaminen, Jaakola kertoo.

Kaikkiaan LAKilla on lentokentän alueella yhteensä 16 hehtaaria kehitettävää maata. Tälle alueelle on suunnitteilla 400 000 kerroneliötä asumista, toimistoja ja hotelleja.
– Aviapolis on Suomen nopeimmin kehittyvä yritysalue, joten se antaa monipuolisia mahdollisuuksia meille ja asiakkaillemme. Projekti lähtee nyt käyntiin Aviapolis Aseman päältä ja laajenee siitä melkoisesti, Jaakola sanoo.

Avia Cityn sijainti Aviapolis Aseman ympäristössä tarjoaa alueen tuleville asukkaille ja työntekijöille todella hyvät liikenneyhteydet.
– Voisi oikeastaan sanoa, että Avia Cityn olemassaolon oikeuttaa sen hyvä sijainti ja huikeat yhteydet. Asemalta pääsee junalla Helsingin keskustaan alle puolessa tunnissa. Aseman vieressä on bussipysäkki ja tulevaisuudessa ratikkapysäkki. Autoilijan näkökulmasta Avia City on pääkaupunkiseudun sydämessä. Vieressä olevalta lentokentältä pääsee nopeasti mihin päin maailmaa tahansa. Kyllähän tämä liikkuvan ihmisen ja liikkuvan yrityksen unelmapaikka on, Jaakola sanoo.

Ainutlaatuinen lentokenttäympäristö

Vaikka ollaan aivan lentokentän kupeessa, ei lentomelu häiritse alueen asukkaita tai työntekijöitä.
– Muualla maailmassa ei ole voitu rakentaa näin lähelle lentokenttää lentomelun vuoksi, mutta meillä se ei ole ongelma, sillä Avia City jää ns. melupussiin. Finavia tekee jatkuvasti lentomelumittauksia, joiden myötä näemme alueen lentomelun tason. Alue sijaitsee optimaalisesti lentokoneiden lentoreitteihin nähden, ja siksi asumiseen määritetyt melurajat eivät ylity. Ja kannattaa muistaa myös, lentokoneiden melu on vähentynyt oleellisesti moottoritekniikan ja lentomenetelmien kehittymisen ansiosta.

Alueella on jo nyt hyvät palvelut, esim. Suomen suurimman kauppakeskus Jumbon myötä, mutta luonnollisesti tarvitaan myös lähipalveluita.
– Alkuvaiheessa haetaan ainakin päivittäistavarakauppaa, lounasravintolaa ja terveyspalvelut. Palvelut kehittyvät tietysti sitä mukaa kun alueelle muuttaa lisää asukkaita, Jaakola painottaa.

Huippupaikka kansainvälisille yrityksille

Ensimmäinen Avia Cityn toimistotalo valmistuu vuoden 2023 aikana. Uudessa modernissa talossa on seitsemän kerrosta, joista kuudessa on toimitiloja.
– Tämänhetkisen suunnitelman mukaan alakertaan tulee toimistojen lisäksi ainakin aulapalvelut ja lounasravintola. Ylimmässä kerroksessa on vuokralaisten käytössä olevan terassi ja kokoustiloja. Lopulliset tilaratkaisut tehdään toimitaloon muuttavien vuokralaisten kanssa yhdessä. Kannattaa siis olla hyvissä ajoin meihin yhteydessä, niin pystyy vielä vaikuttamaan ratkaisuihin, Jaakola vinkkaa.

Alueen rakentamisessa huomioidaan tämän päivän trendien mukaisesti ekologisuus ja kestävä kehitys.
– Tutkimme tällä hetkellä erilaisia energiaratkaisuja. Lentokenttä asettaa alueena haasteita esim. energiamuotojen valintaan, mutta toisaalta antaa siihen myös aivan uudenlaisia mahdollisuuksia. Toimistotalolle tulemme hakemaan Leed Gold -sertifikaatin.

Toimistoasiakkaille on tarjolla uuden Avia Club -konseptin myötä myös laaja kirjo muita LAKin tarjoamia palveluita. LAKilla on lentokentän alueella useita toimistotaloja, ja näiden tilat ja palvelut ovat kaikkien vuokralaisten käytössä.
– Harva varmaan tietää, että terminaali ykkösen vieressä sijaitsevan Avia Wingin yläkerrassa on vuokrattava saunatila, josta on näkymä suoraan kiitoradalle. Tai että Avia Pilotin yläkerrassa on aivan huikea kokoustila, josta saa koko lentokentän haltuun. Nämä ja paljon muuta tarjoamme vuokralaisten käyttöön, Jaakola vinkkaa.